ontwerp

Dit beeld heeft als inspiratie gediend wat betreft het mechaniek en de materiaalkeuze. De deur zal bestaan uit een plaat blauwstaal en worden voortbewogen door een bovenloopkraan. Deze kraan verwijst naar de kranen die werden gebruikt om de locomotieven op te hijsen. De oude kranen van de Lochal blijven bewaard, maar zijn niet meer operatief. De kraan voor de entree zal dus als enige ‘operatief’ zijn, echter is hij van functie veranderd. Het is nu een onderdeel van een kunstwerk. Zo wordt ook de transitie van industriele functie naar culturele functie getoond.

De kraan is een belangrijk onderdeel van het ontwerp en is daarom ook goed zichtbaar. Hij zal een gele of oranje kleur hebben (net als de kranen in de Lochal) wat sterk contrasteert met het blauwstaal. De deur is 4,5 meter hoog en 4 meter breed. Dat is erg indrukwekkend als je ervoor staat. De dikte van de deur is echter maar 1 cm, waardoor hij als hij dicht is, een grote blokkade vormt, terwijl wanneer hij een kwartslag gedraaid is, hij zo goed als onzichtbaar is.

Net als de locomotief, zal de deur zweven. De beweging van de deur ziet er als volgt uit: de deur draait gedurende de dag een halve slag rond, terwijl hij langzaam naar achter beweegt, om richting ‘sluitingstijd’ weer naar voren te bewegen. De beweging is hierdoor nauwelijks zichtbaar, maar als men op verschillende momenten op de dag de deur passeert, zal dit pas zichtbaar zijn.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.